Direktlänk till inlägg 4 november 2008

Mindfulness - vad är det?

Av Jenny - 4 november 2008 18:12

Min kollega på jobbet känner en person som har kurser i Mindfulness, han ska kolla med henne när nästa är för han tycker jag ska gå på den.


Vad är då Mindfulness? Så här står det på Wikipedia:

Mindfulness, eller medveten närvaro (som det kommit att kallas på svenska)

Metoden eller snarare förhållningssättet kommer ursprungligen från den asiatiska vipassana traditionen och senare den zenbuddistiska. Den amerikanska läkaren Jon Kabat-Zinn kan ses som den som "initierade mindfulness i väst". Han startade och driver Stress Reduction Clinic and the Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society at the University of Massachusetts Medical School. Andries Kroese, norsk läkare och författare startade senare ett center för mindfulness i Norge.

Mindfulness handlar om att leva mer närvarande i nuet, och se saker och ting som dom är. Det handlar om att finna ett sinnelag inom sig, som präglas av kvaliteter såsom, frid, acceptans, närvaro, icke-dömande, m.m Många gånger kanske vi snarare upplever våra egna tankar om människor eller situationer, än det som verkligen är. Man kan tycka att närvaro inte borde vara något man behöver träna på, men i vårt sönderstressade samhälle snurrar livet liksom bara på och många har så mycket omkring sig att de inte anser sig hinna vara närvarande i nuet… När vi inte stressar för att hinna, kanske vi oroar oss för framtiden eller ältar det förgångna… Så det är inte så överraskande att begreppet mindfulness i dag har nått stor spridning i vår del av världen, och anammats i allsköns olika sammanhang. Allt ifrån kognitiv beteende terapi, meditation och filosofiska forum, till kurser som handlar om självkännedom, ledarskapsutveckling och konflikthantering. Områdena man kan applicera mindfulness på tycks vara i det närmaste oändliga. Det är egentligen inte rätt att kalla det en metod, utan snarare handlar det om ett förhållningssätt som följer med oss in i livets olika arenor.

Det ger en mängd olika öppningar, t.ex.:

• Vardagssituationer, som att inte hänga upp sig på småsaker eller vad andra människor gör eller inte gör, känna sig uppriktigt nöjd medan man städar och tvättar, höra fåglarna och känna luften i det friska andetaget, ta sig tid att lyssna och möta den människa man har framför sig, vara mer vaken och benägen att se chansen medan den är där… o.s.v

• Vi kan förbättra våra relationer avsevärt genom att vara mer närvarande i stunden. Lära oss lyssna, praktisera acceptans och det icke-dömande förhållningssätt som följer av att leva utifrån medveten närvaro.

• Det är en enastående metod för att öka medvetenheten om det inre livet. Vilka tankar som ligger till grund för att skapa en viss upplevelse i livet. De flesta av oss går omkring och identifierar oss med en massa tankar om oss själva och livet som egentligen inte är sanna. Vi har bara vant oss vid dem och tar dem för sanna. Mindfulness kan hjälpa oss att identifiera och släppa taget om sådana tankar som får oss att krympa eller må sämre än vi förtjänar.

• Terapeutiskt kan man arbeta med dålig självkänsla, relationsproblem, fobier, ångest, sorg, nedstämdhet, vilsenhet, stress, att förhålla sig till smärta och svåra sjukdomsdiagnoser m.m

• Meditation är en metod som ofta används i samband med att man tränar på att öka sin medvetna närvaro. Det ger oss möjlighet att hitta ett inre lugn bortanför det ständiga bruset som pågår i våra sinnen. Då får vi också lättare kontakt med våra känslor och vår innersta vilja. Det kan alltså hjälpa oss att veta vad vi vill.

• Har man intresset för existentiella teman och de stora frågorna som Gudsbegreppet, Livets mening och syften? m.m så kan mindfulness leda oss till en hel del spännande vägar att utforska.

Det finns några centrala metoder man använder inom mindfulness:

1. Andningsankaret (att betrakta andningen. Det har en samlande och fokuserande effekt. Sinnet lugnar sig och vi blir mer närvarande)

2. Mindful Yoga (en enkel form av yoga som trycker mer på vår närvaro i rörelsen än att vi utmanar oss själva i ställningen)

3. Meditation (ett sätt att stilla tankarna och fokusera. Att bara sitta i tystnad med sig själv)

4. Gående meditation (samma sak som ovan, men man går mycket långsamt, med intentionen att vara djupt medveten om varje steg)

5. Formeln SOAL (Stanna upp, Observera, Acceptera, Låt gå)

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Mindfulness  
 
Ingen bild

sandra

5 november 2008 07:25

Godmorgon gumman!

Det här var jätte intressant. Jag känner igen en del sen jag läste NLP, det här att man ska leva i nuet och ta in intrycken omkring sig.
Att stanna upp i sin vardag och uppskatta det man har tycker jag é viktigt.

Tack för att du tog upp det här om mindfullness i din blogg, precis vad jag behövde idag.

Kram på dig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 13 juli 2009 18:54

Nu fungerar bloglovin för min nya blogg: www.barnlangtan.se Så ni som prenumerar kan nu lägga in den nya istället.   Detta blir mitt allra sista inlägg på bloggagratis.   Välkommen att fortsätta följa mig och min blivande familj på nya bloggen! ...

Av Jenny - 10 juli 2009 21:10

Nu finns ett nytt inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se   Alldeles snart kommer du som prenumerar kunna göra det från min nya blogg istället. Den ska bara verifieras av Bloglovin, osäker på hur lång tid det tar. ...

Av Jenny - 9 juli 2009 17:30

Nu finns tre nya inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se   Alldeles snart kommer du som prenumerar kunna göra det från min nya blogg istället. Den ska bara verifieras av Bloglovin, osäker på hur lång tid det tar. ...

Av Jenny - 8 juli 2009 11:43

Nu finns två nya inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se ...

Av Jenny - 7 juli 2009 09:21

Nu har jag skrivit ett nytt inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se ...

Presentation

Omröstning

Vad tror du? Är Lilla Stjärnan en flicka eller en pojke?
 Flicka
 Pojke

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards