Alla inlägg under februari 2009

Av Jenny - 19 februari 2009 08:56

Har chattat lite med Toksmula som har förklarat för mig hur det hänger ihop. Läste Pias, Annas och Jennys kommentare angående vilken vecka jag är i (bra, för då var jag tvungen att forska lite mer). Men hon hjälpte mig i alla fall att via nätet räkna ut min graviditet och beräknad förlossning genom senaste ägglossning, vilket i mitt fall var den 23 januari när de plockade ut mina ägg på Huddinge.


Det här blev resultatet:


Uträkning utgår från dagens datum: Tors 19 feb 2009.
Din graviditet startade Fre 9 jan 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Fre 23 jan 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 42 av 280. (15%).
Du är i vecka 6.
Du har gått 5 fulla veckor och 6 fulla dagar (v5+6).
Du är i 1:a kalendermånaden.
Du är i 2:a graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Tors 15 okt 2009
Du har 238 dagar kvar till beräknad förlossning.Jag vet att jag är i vecka 5 + 5 dagar, men det är ju i princip huvudet på spiken. Det är det där med hur lång min menscykel är som är problemet, för den är väldigt oregelbunden. Men jag provade att ändra till plus minus en dag till men fick samma resultat ändå. Så dagen innan min födelsedag beräknas Stjärnan se dagens ljus enligt den här beräkningen (tagen från Familjelivs hemsida)


Vidare stod det lite mer intressant information (för mig i alla fall;o):


Förklaringar till graviditetsuträkningenVad betyder egentligen 8+6 som alla pratar om, vad är en lunarmånad eller graviditetsmånad. Här förklarar vi det och du kan enkelt få reda på alla datum för din graviditet. Det finns många olika sätt att beskriva graviditetsdatum under de ca 40 veckor graviditeten varar.



En graviditet varar 280 dagar. Vid en standardcykel på 28 dagar och lutealfas på 14 dagar startar graviditeten på sista mensens första dag. Då är man i vecka 0+0. Den faktiska graviditeten startar alltid vid ÄL, i vecka 2+0 (den 23/1 när jag gjorde min äggplockning på Huddinge var jag alltså redan då i vecka 2 + 0 dagar).

Har man annan menscykel eller lutealfas än standard beräknas graviditeten därefter.

BF är i vecka 39+6.


Om du känner till när din ägglossning ägde rum är denna uträkning den bästa tills dess du mätt fostrets storlek vid ultraljud.

(All info tagen direkt från Familjeliv)


Och som sagt, på tisdag får jag mer bekräftelse på denna djungel av veckor och dagar. Men nu börjar jag förstå hur allt hänger ihop och DET känns toppen!


Känner så klart fortfarande oro över allt, men jag måste ändå unna mig att njuta och glädjas och verkligen tro att allt kommer gå bra för vår lilla familj.

Av Jenny - 18 februari 2009 10:27

Jag vill gärna minnas alla symptom och förändringar under graviditeten, så jag kommer redogöra lite för det varje vecka....mest för min skull...men även för er som är intresserade.


Är inne i vecka 5 (+ 4 dagar) och har lite mindre ont i brösten och lite mer sällan återkommande stickande värk i livmodern. Inget illamående....än;o). Går upp de flesta nätter och kissar, men inte varje natt som förut (konstigt). Är mycket törstig, kan känna svag yrsel emellanåt. Har ibland en konstig känsla som om en urinvägsinfektion är på gång, men aldrig så det blir värre (kan bero på Progesteronet kanske) Appropå det så har jag from igår minskat Progesteronet på eget initiativ  till två gånger om dagen. Ställde mig på vågen i lördags för att se startpunkten och hålla koll på viktuppgången. Vägde 59,7 kg!!! Jag har inte vägt under 60 kg på säkert 10 år. Magnus tror det beror på att jag inte styrketränar längre. Ska väga mig varje lördag då jag äntrar en ny graviditetsvecka, en lite trevlig lördagsrutin som jag mer än gärna ägnar mig åt. Viktuppgång skrämmer mig inte ett dugg, mest rolig statistik att följa. Om det är ärftligt hur ens mamma såg ut så kommer jag "bara" få mage och inget på övriga kroppen. Det var samma med min moster, bara en stor mage i vädret:O)


Ska kolla med Gunnar på tisdag hur jag kan göra med träningen, för att lägga av helt tror jag inte är bra. Det är viktigt att vara i god form för att både Stjärnan och jag ska må bra.


Nu är det 5 dagar kvar innan vi får se vår Lilla Stjärna för första gången "på riktigt".


Av Jenny - 17 februari 2009 22:07

Magnus sa precis ute i köket:

- Det viktigaste just nu är du, jag och Lilla Stjärnan.

Han har rätt, jag håller med. Jag kommer göra allt för att lilla livet som växer i mig ska må bra och få det som behövs. Mår bättre nu, har varit ett par jobbiga dagar. Ett av mina problem är att jag så lätt tar åt mig, suger i mig negativa energier. Idag på jobbet kände jag en hetta i ansiktet, gick och kollade i spegeln och såg att jag hade fått stressutslag på ena kinden. Då satte jag ner foten för mig själv, nu får det vara nog. Befinner ju mig i ett av de mest fantastiska tillstånden jag kan tänka mig, nytt liv växer i min kropp. Då borde jag väl gå runt i ett rosa lyckorus. Men för mig är det fortfarande overkligt, räknar ner till tisdag då jag får se med egna ögon. Måste se till att ha harmoni och balans, vara rädd om mig och min lilla familj vilket är prio ett i mitt liv! Vi har kämpat hårt för det i fyra år.


Idag kom Rebecca förbi spontant till mitt jobb, hon hade jobbat natt på Astrid Lindgrens barnsjukhus och inte sovit sen igår. Ändå fräsch som en jävla nyponros (puss sötnos;o) Hon hade med sig hjärtformade chokladtryfflar till mig, vi satt i soffan i receptionen och pratade en stund innan jag var tvungen att jobba igen.

Kom ju inte till jobbet förrän vid lunch idag, åkte med mamma till Tekniska högskolan på förmiddagen. Hon skulle ta bussen till dunderförkylda lillasyster i Norrtälje. Men jag hann med allt jag skulle göra idag ändå och lite till.


Sen bar det av till akupunkturen, Ipoden på, svärmade iväg i skön musik som får mig att må bra. Sen gjorde akupunkturen sitt, mådde som en prinsessa när jag flummigt åkte hem.


Som sagt, jag mår bättre och måste verkligen fokusera på "må-bra-saker" nu. Tack för era kommentarer, var inte oroliga. Allt kommer bli bra.

Av Jenny - 16 februari 2009 15:27

Mår inte bra just nu, känner mig ledsen och nedstämd. Har nära till gråten. Det är mycker som tär på mig just nu och jag känner att jag inte riktigt kan skriva om det öppet. Men är rädd att vissa saker ska påverka min Lilla Stjärna. Behöver lugn och ro i en kravlös omgivning känner jag. Är helt tömd på energi just nu. Matt och orkeslös på grund av psykisk utmattning. Vill bara åka hem.



Av Jenny - 16 februari 2009 10:56

Magnus och jag har det bra på flera sätt. Bland annat har vi så händiga föräldrar. Igår kom Mor och Jan till storstaden. Vår tvättmaskin som är trasig fixade Jan på 10 minuter!! Så idag har Magnus bokat av reparatören som skulle komma imorgon och ta minst 700 kr i betalning:o)


Mamma sa igår att hon tänkte baka bröd åt oss idag. Så medan vi jobbar idag bakar mor bröd som är klart tills vi kommer hem, vilken LYX! När man äter mammas bröd vill man inte äta det som säljs i affären, det är en enorm skillnad i fluffighet och smak. Hon är världsbäst på att baka gott bröd.


Skulle egentligen på akupunktur idag men bokade om till imorgon så jag inte kommer hem så sent idag. Vill inte missa dyrbar tid med mor då vi ses så sällan. Dr Ma var så gullig och frågade direkt hur jag mår, om jag känner något osv. Jag har ju liiiiite noja över att något ska gå galet, men det är nog helt normalt. Känner att jag har lite svårt att ta till mig att jag faktiskt är gravid. Vågar inte släppa helt på känslorna förrän mitt första VUL är avklarat. DÅ kommer jag kunna tro på det som faktiskt hänt, det vi kämpat för så länge. Tänk att komma dit och det är tomt....att jag bara inbillat mig alltihopa (obs, att bli knäpp ingår tydligen)


Igår innan mor och Jan anlände och Magnus var iväg med sina vänner, satt jag i soffan med min Ipod. Lilla Stjärnan och jag lyssnade på musik tillsammans. Jag blundade och sjöng med och smekte med handen över magen. Blev väldigt känslosam och fick vid några tillfällen tårar i ögonen. Vardagen lunkar ju på som vanligt, jag gör det jag alltid gör, lagar mat, tittar på TV, tvättar, pratar i telefon, jobbar mm. Men ibland så kommer det över mig med en enorm kraft....JAG ÄR GRAVID.....då blir jag fanatiskt känslosam och kan nästan börja gråta. Ibland kan jag även börja skratta lite smått hysteriskt medan tårarna rinner för att det bubblar upp så mycker känslor. Sen går det över och jag fortsätter med mina "vanliga" saker. Snacka om personlighetsklyvning;o)


Av Jenny - 15 februari 2009 17:02

Nu har vi äntligen kommit fram till vem blommorna var ifrån. De kom igår, en vacker tulpanbukett (mina favoriter). På kortet stod det från Göran och jag. Eftersom det endast var adresserat till mig trodde vi båda att det var från min vän Rebecca och hennes kille Göran. Hon undrade nog över mitt sms igår, haha.


Men det var från mina svärföräldrar Anne-Lie och Göran:o)


Så TACK för blommorna, de står och pryder köksbordet så fint nu!

Av Jenny - 15 februari 2009 12:25

Igår åkte vi till Heron City och kollade på bio. Vi hade köpt biljetterna på nätet och slapp stå i den gigantiska kö som tornade upp sig när vi kom. Det var bara raka vägen fram till automaten och dra kortet - klart. Det var galet mycket folk, men det beror nog på att det var alla hjärtans dag. Alla kärlekspar ville visst gå och mysa på bio. Så även vi:o)


Vi köpte en stor popcorn, det är nog det bästa biogodiset ändå. När vi kom in i den delen där alla salonger ligger råkade Magnus tappa våra popcorn, hälften for ut över heltäckningsmattan och hälften låg kvar i kartongen. Vi började skratta och Magnus pinnade iväg och hämtade en sopskyffel. Jag ställde mig och sopade för glatta livet medan Magnus gick ut och köpte en liten popcorn för att ersätta lite av svinnet. Folk som gick förbi tyckte visst också att det var roligt att jag stod och sopade popcorn en helt vanlig lördagkväll. Efter det var det skönt att smita in i biomörkret och se filmen som var nästan tre timmar lång (därav behövdes mycket popcorn för att undvika svältkatastof).


Filmen var bra, men inte fantastisk som många sagt. Men jag har alltid gillat Nicole Kidman, hon är en grymt bra skådespelerska och det är alltid en fröjd att se henne agera på filmduken.


När vi kom hem fortsatte vi lyssna på vår ljudbok som vi alltid lyssanr på när vi åker bil. Men jag somnade så sista kapitlet får jag nog ta igen;o)


Magnus har precis åkt iväg för att träffa ett par kompisar ett par timmar. Vi har städat hela lägenheten och det känns så skönt, jag avskyr när det är dammråttor äverallt och ofräscht, trivs inte alls då. Nu njuter jag av att sitta i soffan och se hur fint det är.


Mor och Jan åkte från Falkenberg vid 9 i morse, så de borde vara här vid 16-17 tiden. De brukar alltid stanna utmed vägen om de ser något som verkar intressant i stället för att åka raka vägen och stirra rakt fram. Det är ju så man ska resa egentligen, passa på att svänga av om något intressant dyker upp som man inte skulle få se annars.


Igår gjorde jag en supergod paj med ruccola, spenatblad, marinerade soltorkade tomater och vitlök. Mums vad gott det var!! Idag ska jag laga kyckling med balsamvinäger-sås och ugnsstekt potatis och morötter. Känner att jag måste ha ny inspiration, tycker alltid vi lagar samma mat om och om igen. Vill testa nya grejer, då blir det än mer en fröjd att äta. Så igår satt jag med näsan över kokböckerna och letade inspiration, det är så jäkla kul att testa på att laga "ny" mat.


Nu blev jag hungrig, ska nog börja med maten, Magnus får äta sen när han kommer hem.

Av Jenny - 14 februari 2009 09:21

Idag går jag in i vecka 5. Helt galet spännande att läsa vad som händer i kroppen, hur min Lilla Stjärna utvecklas och förhoppningsvis frodas i tryggt förvar. Igår på tunnelbanan hem var det så mycket folk att jag kände en enorm instinkt att skydda min mage. Att vara gravid när det inte syns är tufft för då är det ju ingen som förstår varför jag inte vill trängas med främmande bufflar som ska pressa sig förbi min Stjärnas utsatta bostad. 


Embryots hjärta, som inte är större än ett vallmofrö, har redan börjat slå och pumpa blod. Hjärtat håller på att delas in i kammare och kommer snart att få en mer regelbunden rytm. Embryot är nu ungefär en halv centimeter långt och liknar ett grodyngel. Den här veckan genomgår det en växtspurt.

Viktiga organ som lever och njurar börjar nu formas. Det nervrör som förbinder hjärnan och ryggmärgen kommer att slutas till denna vecka. Embryot börjar få små knoppar som kommer att utvecklas till armar och ben. Tarmarna håller på att formas och blindtarmen finns redan på plats.
Under den öppning som kommer att bli bebisens mun så småningom sitter det små veck där halsen och underkäken kommer att formas. Redan denna vecka håller ansiktsdrag på att utvecklas. Näsborrarna avtecknas tydligt och det som kommer att bli näthinnor så småningom håller redan på att formas. (informationen är tagen från babycenter)


Glömde skriva igår om mitt besök hos frisören i torsdags. Det var ljuvligt så klart. Det tog som vanligt tre timmar med slingor och klippning med mitt tjocka hår. Flera gånger var jag nära att slumra till för jag var så trött plus att jag njöt av att pysslas om, vilket också leder till förstärkt trötthet. Hon är så duktig så jag kommer aldrig vilja byta frisör. Hon känner till vår behandling och läser ibland min blogg men då hon inte är en vad datormänniska så blir det inte så ofta. Hon frågade hur det gick och när jag sa att jag testat positivt, gav hon upp ett tjut av glädje för min skull. Hon har själv en dotter på 7 år.


Igår när vi kom hem hade någon ringt och lämnat meddelande på vår hemtelefon. Det var ett blomsterbud. Jag ringde upp och det ska visst komma bud med blommor till mig idag. Gissa om jag är nyfiken vem det kan var ifrån:o)


Vi åkte iväg och storhandlade och kom precis hem till när Lets dance började. Nu ska jag ta hand om all ren tvätt som ligger som berget i ena fåtöljen. Magnus ligger fortfarande och drar timmerstockar, han får sova en stund till. Bion Australia är bokad till 17:45 idag på Heron, den är nästan tre timmar lång, jag ääääälskar långa filmer.


Nähä, nu kom Magnus tassande alldeles nyvaken och söt. Då är det dags för frukost:o)

Presentation

Omröstning

Vad tror du? Är Lilla Stjärnan en flicka eller en pojke?
 Flicka
 Pojke

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards