Direktlänk till inlägg 24 juni 2009

Vecka 24 (23 + 4)

Av Jenny - 24 juni 2009 15:03

Barnet väger nu ca 700 gram. Nu, mer än halvvägs in i graviditeten börjar barnet alltmer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern.


Barnet reagerar på allt fler sinnesuttryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Barnets hörsel har utvecklats så att det kan lära känna de röster som pratar eller sjunger i dess närhet, röster som det vid födseln redan känner väl.


Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.


Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och ska fylla sina lungor med luft för första gången.


Barnets röreslsebehov är stort och det är fortfarande gott om plats.


Det blir alltmer påtagligt att man snart ska bli mamma. Många planerar och förbereder sig för ankomsten. Är det en pojke eller flicka? Vilka namn tycker föräldrarna om? Hur kommer barnet se ut? Vem kommer han eller hon att likna? Är det en lugn eller aktiv krabat som växer inne i magen? Kanske kan man få tag i en liten fot när barnet trycker ut den från insidan. Stryker man med handen längs barnet på magens utsida kanske det svarar genom att stanna upp och komma till ro. Om barnet sover kanske det istället svarar genom att röra sig eller ge en spark tillbaka.


Jag kan inte annat än säga wow! Nu händer det verkligen grejer i magen. Det är faktiskt en R I K T I G bebis som ligger därinne.


De två senaste dagarna har inte Stjärnan varit så aktiv. Vet att vissa bebisar är lugnare vissa perioder. Men så klart kommer oron att något är fel nu när jag är så van vid tät aktivitet därinne. Men om jag ligger ner på soffan så kommer det små boffar. Har även stykt med handen över magen och buffat lite - och fått svar från lillskrutten. Igår morse när jag vaknade var det helt stilla i magen, ytterst ovanligt. Magnus kom in i sovrummet för att säga hejdå. Jag berättade att Stjärnan är alldeles stilla. Då la Magnus örat mot min mage och kallade på Stjärnan:

- Stjäääärnan, pappa här, vad har du för dig därinne?

BOFF - han fick en spark i tinningen som svar. Åh, så lättad jag blev.


 
ANNONS
 
Emelie

Emelie

25 juni 2009 00:26

Tiden går så fort så fort... snart är ni i vecka 30 och bara 10 veckor kvar. =) Är det inte underbart så säg!
Jag hoppas att knytet i min mage snart kommer ut, för pust och stön så tungt det är i denna hetta. Men säkerligen gillar den att busa och stannar till två veckor över tiden. Vore inte det typiskt så säg!
Stor kram vännen!

http://semlesara.wordpress.com

 
Sara

Sara

25 juni 2009 10:07

Jo jag måste säga att jag också blev rätt så förvånad när han ringde. Men det kändes bra att veta att han bryr sig.
Jag hoppas att de hinner påbörja en mf utredning när jag ska på vul den 7/7. Men när det är sommar så tar väl allt tid...

Hur är allt med dig och magen då?

http://www.lillaunderbarn.blogg.se

 
Jenny

Jenny

25 juni 2009 18:33

Hur står du ut i denna värme? Själv håller jag nästan på att svimma och jag bär inte runt på en bebis, inte vad jag vet iallafall haha...
Kram

http://www.vivillblifler.blogg.se

 
Jenny

Jenny

25 juni 2009 22:13

Jenny, det går så himla snabbt nu ska du veta. Från att bebisen är en liten plutt så kommer den snart att växa "hur mycket som helst" inom kort. Det är så hiiiiiiimla mysigt! Jag bara älskar min mage. :-) Du har mycket härligt att se fram emot. Idag har jag legat på alla 4 och plockat jordgubbar. Inte alla som klarar det i vecka 40. *skratt* KRAM till er båda.

http://jennyvakt.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 13 juli 2009 18:54

Nu fungerar bloglovin för min nya blogg: www.barnlangtan.se Så ni som prenumerar kan nu lägga in den nya istället.   Detta blir mitt allra sista inlägg på bloggagratis.   Välkommen att fortsätta följa mig och min blivande familj på nya bloggen! ...

Av Jenny - 10 juli 2009 21:10

Nu finns ett nytt inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se   Alldeles snart kommer du som prenumerar kunna göra det från min nya blogg istället. Den ska bara verifieras av Bloglovin, osäker på hur lång tid det tar. ...

Av Jenny - 9 juli 2009 17:30

Nu finns tre nya inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se   Alldeles snart kommer du som prenumerar kunna göra det från min nya blogg istället. Den ska bara verifieras av Bloglovin, osäker på hur lång tid det tar. ...

Av Jenny - 8 juli 2009 11:43

Nu finns två nya inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se ...

Av Jenny - 7 juli 2009 09:21

Nu har jag skrivit ett nytt inlägg på min nya blogg: www.barnlangtan.se ...

Presentation

Omröstning

Vad tror du? Är Lilla Stjärnan en flicka eller en pojke?
 Flicka
 Pojke

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Min sida om barnlängtan och IVF! med Blogkeen
Följ Min sida om barnlängtan och IVF! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se